onsdag 5 mars 2008

Valnötsbröd

1 påse valnötskärnor, (ca 50 g)
4 dl filmjölk
1 paket jäst, 50 g, gärna för söta degar
25 g smör, rumstempererat
0,5 dl mörk baksirap
1 dl linfrö
2 tskbrödkryddor, malda
2 tsksalt
8 dl mjöl fyra sädesslag

1 stort formbröd1. Halvera de största valnötskärnorna.
2. Värm filmjölken under omrörning till 37 grader.
3. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt lite av filmjölken och rör tills jästen har löst sig.
4. Tillsätt resten av filmjölken och rör ner smör, sirap, linfrön, brödkryddor, salt och valnötter. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen smidig. Täck med bakduk och låt jäsa cirka 45 minuter.
5. Smöra en avlång bakform på 2 liter.
6. Ta upp degen på mjölet bakbord och arbeta ihop den. Forma till en avlång limpa.
7. Lägg brödet i formen och platta till det. Klipp ganska djupa flikar snett ner i brödet och vik upp flikarna bakåt, växelvis åt höger och vänster. Täck över med bakduk och låt jäsa cirka 30 minuter.
8. Sätt ugnen på 175 grader.
9. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 60 minuter.
Täck med aluminiumfolie på slutet om ytan blir för mörk. 10. Stjälp upp brödet, linda in det i bakduk och låt svalna på galler.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida