måndag 6 oktober 2008

New York

Hej och hej
nu är jag tillbaka och en trött Suss sådan.

Tänkte försöka beskriva och tipsa om vårt allas Big Apple.

Viktigt att tänka på är att du måste ha det röda passet och att giltighetsdatum sträcker sig minst 6 månader efter den dagen du åker hem.

Köp inget på taxfree dit för de slänger det utan köp på hemvägen.

Taxichafförer kan mer eller mindre Street Avenue West eller East, rätt obildade faktiskt för de kommer inte själva från New York. Lagom med dricks till chaffisarna men till restaurang ungefär 15% men det väljer du själv, det är dock en del av deras lön.

Staden som inte sover stämmer för långt in på kvällarna är det mesta öppet. Var i en butik med schyssta Sketchers skor klockan 23. Empire var vi sent också till och tiden var 20.30 tror jag.

Mycket svarta människor som arbetar i butik och de har en massa regler för de får inte göra något utan att fråga sin supervisor. De är också inte för hövliga utan lite mer går på. Dock bra på artighetsfraser.

Ex. Jag köpte en klänning och provade den på hotellrumet men ville inte ha den så jag lämnade tillbaks den (öppet köp gäller på de felsta ställen) och då skulle en supervisor kontrollera både plaggets artnr och jämföra med kvittot och sedan fick tjejen göra återköp. MEN ingen signatur eller något annat som bevis på att kontroll skett. Så fyller det något funktion = Nej knappast men de är väl hunsade och alla har sina roller. I Sverige så skulle personalen göra detta ett par gånger men efter ett tag så skulle det gå snabbare att bara göra och säga till i efterhand. Men det gör man inte där!

Köpte en tröja som satt på en docka, men det var en ren omöjlighet till en början då endast morgonpersonalen hade befogenhet att plocka av dockan tröjan. "I´m not allowed to"
Ny dag och samma sak (jag var aldrig där på morgonen så det var ju lite problematiskt men å andra sidan så behövde jag ju inte oroa mig för att någon annan skulle köpa den :)
Denna gång så frågade jag en kille och han sa samma sak men jag var väldigt tillmötesgående och sprang och hämtade en likadan tröja och kanske kanske vi kunde byta ut den bara?

Han funderar och går som katten kring het gröt kring dockan och vips så börjar han plocka av dockan armarna...

Att gå ut och parta i NY tänkte man inte ens på utan det var mycket att se och att bara gå och gå och gå.
Många gånger gick det snabbare att gå än att åka taxi så in i helsikes mycket trafik.

Poliser! Det finns 38000 poliser bara i New York och det är fler poliser än vi har i hela Sverige.

Starbucks var helt underbart med kaffe och cookie. Köpte plagg på Maces, Zara och Ax. Skor köpte jag som de flesta gör Converse och Ed Hardy och det fanns skoaffärer överallt.
På 34th Street fanns det mycket butiker och nere i Soho på Broadway street.

Ställen vi besökte var Frihetsgudinnan och nu var det ju mannen jag åkte med så det skulle åkas upp i käringen också... Nä skämt åsido vi gick faktiskt upp i henne och sprang med hörlurar och lyssnade på historien som alla tokiga turister så vi fyllde vår kvot. På alla sevärdheter som denna och Empire osv så var det rigorösa säkerhetskontroller som på flygplatsen så Anders är en van kille på att ta av sig bältet.
Empire state building var vi på 86:e våningen och det är helt skjukt högt. Var på Ground Zero där de nu bygger upp nya byggnader och precis bredvid så ligger en brandstation som ju var sorglig att besöka med alla minnesmärken och bilder på de brandmän som satte livet till.

Åkte buss upp till Harlem och även såg platsen där John Lennon blev skjuten. Gick i Central Park. Var i Little Italy och Chinatown.
I Chinatown så är det verkligen Kina. Många marknader och där vi fastnade och glodde på när de plockade stora grodor ur en stor tunna som vi "vanliga" plockar frukt och la i en påse.
*Tog upp tittade stoppade ner* och de stod verkligen och tittade efter vilka de skulle ta. Undrar vilken kroppsdel som de spanade in?
Vi besökte Wallstreet och på vägen dit så hamnade vi på en kullerstensgata Stonestreet med Oktoberfest och det var en överraskning det vill jag lova.

På 57th Street så börjar bostadsdelen och innan är det ingen som bor utan bara företagskomplex.

Vill jag åka tillbaka svar = JA men det är inte gratis!
Missade att köpa Iphone och Sims3 så är det någon som ska åka säg gärna till.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida